Anette Closheim

“Het historische landhuis uit 1867 is het statige middelpunt van de omliggende wijngaarden.”  

In het hart van de Duitse wijnregio Nahe, tussen Bingen en Bad Kreuznach, ligt het wijngoed van de vierde generatie Closheim. Het historische landhuis uit 1867 is het statige middelpunt van de omliggende wijngaarden met bodemstructuren als leisteen, löss, leem en vulkanische gesteente. Mede daardoor ontwikkelen de wijnen hun specifieke karaktereigenschappen.

Anette Closheim, een vrouw, een wijn, een passie.

De eerdere generaties Closheim waren in hun tijd al zo ambitieus en gericht op de ontwikkeling van het wijngoed dat deze eigenschap zich in het DNA van Anette gesetteld hebben.

In korte tijd heeft Anette Closheim zich als wijnmaakster (Winzerin) op de kaart gezet. Hoewel opgegroeid tussen de wijngaarden van de Nahe, ging ze eerst marketing studeren. Anette is de eerste vrouw in de wijnbouw van de vierde generatie die de negen hectare in Langenlonsheim beheert. Hoewel ze als kind al alle ins en outs van haar vader leerde maakte ze toch een uitstapje naar grote merken die gedistilleerde producten in de markt zetten. Dit heeft haar een nieuwe blik op de wijnwereld gegeven, niet gehinderd door traditie begeeft zij zich op een originele innovatieve manier door wijnland, dit geldt ook voor haar etiketten, deze zijn modern klassiek. Anette heeft een enorme drang naar kwaliteit, haar filosofie is rijpe druiven te verwerken tot puristische wijnselectie, daarmee bedoelt ze om de druif in zijn puurste vorm in de fles te krijgen. Waarbij het etiket niet alleen je smaakpapillen prikkelt, maar alle zintuigen worden aan het werk gezet; Anette Closheim, een vrouw, een wijn, een passie.

Als wijnboer richt ze zich vooral op de sommeliers en topgastronomie. Haar rieslings worden door de sommeliers goed omarmd, Anette kreeg al snel in haar carrière de titel ‘Riesling-Entdeckung des Jahres’ van magazine Weinwelt. Er zullen nog vele prijzen volgen.


Ik heb een enorme drang naar kwaliteit, mijn filosofie is rijpe druiven te verwerken tot puristische wijnselectie, hiermee bedoel ik om de druif in zijn puurste vorm in de fles te krijgen.

ANETTE CLOSHEIM