Jean-Louis Bersan

Schone wijnen met een oorspronkelijkheid en expressie van eeuwenoude bodem en traditie.

De familie Bersan woont en werkt al generaties lang in het noordelijke deel van de Bourgogne. Hier gelden naast wetten van de chardonnay ook die van een hele andere druif; de sauvignon blanc. De appellatie Saint-Bris is de enige in de Bourgogne waar deze druif is toegestaan, sterker nog, verplicht is.

Historie van zeven eeuwen

De tweeëntwintig hectare wijnbouw van de familie Bersan ligt verdeeld over drie gebieden: Irancy (rode wijn), Chablis en Saint Bris. Saint-Bris-Le-Vineux zoals het dorp officieel heet, kent slechts 1.134 inwoners en de 75 wijnbouwers bewerken met elkaar 550 hectare wijngaarden. De familie Bersan is een van de grotere wijnboeren hier. In de 14de eeuw was het volledige dorp ommuurd en kende 17 torens, waarvan vandaag de dag nog slechts enkele poorten herinneren. Ondergronds bevindt zich een enorm gangenstelsel die bedrijven onderling met elkaar verbinden. Deze oude kelders waren voor de Franse revolutie in het bezit van het plaatselijke klooster. Nu gebruikt de familie Bersan ze om haar wijnen te lageren en te laten rusten. De temperatuur van 12°C evenals de vochtigheidsgraad van 80% is hier ideaal.

Volgens historici houdt bij Saint-Bris de middeleeuwen op, noordelijker is het landschap volledig anders.

Familie Bersan

Jean-Christophe werkt samen met zijn vader Jean-Louis Bersan. Vader doet grotendeels de verkoop en zijn zoon doet het werk in de wijngaard en kelder. Zij hebben wijnen uit de volgende A.O.P.-gebieden: Chablis, Côtes D’Auxerre, Saint-Bris en Irancy. De wijnen zijn een typische representant van hun leemachtige kalkbodem, de oceanische klimaatinvloed vanuit het westen en het continentale vanuit het zuidelijkere Champagnegebied.

Een kenmerk van hun wijnen is langzame rijping van druiven en de wijnen de tijd geven om te rusten en te rijpen, dit is onderdeel en gevolg van hun biologische werkwijze die zij sinds 2012 ingevoerd hebben. Hier wordt gerespecteerd wat de natuur hen biedt. Zo min mogelijk ingrijpen in processen en het op afstand houden van mechanisatie, maar gebruik maken van natuureigen producten en processen. Dit alles resulteert in schone wijnen met een oorspronkelijkheid en expressie van eeuwenoude bodem en traditie.

Een kenmerk van onze wijnen is de langzame rijping van de druiven en de wijn de tijd geven om te rusten en te rijpen, dit is onderdeel en gevolg van onze biologische werkwijze die wij sinds 2012 ingevoerd hebben.
Jean-Christophe Bersan