Familie Boyer

“De wijngaarden krijgen hier het grootste aantal zonuren dat de Franse wijnbouw kent.”

Jacques Boyer en Françoise Boyer geboren Poursines werken vol passie en trots in het familiebedrijf; Domaine Boyer, dat in 1794 de eerste wijngaarden aanlegde hier in Puissalicon op de flanken van de Cévennen. Domaine de Croix Belle zoals het wijngoed officieel sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw heet is niet meer weg te denken uit het gebied de Côtes de Thonque, vernoemd naar de gelijknamige rivier. De wijngaarden krijgen hier het grootste aantal zonuren dat de Franse wijnbouw kent. De wind vanuit de Middellandse Zee tempert de hoge temperaturen. En in augustus zorgt de koude wind vanuit de Cévennen en het Centraal Massief voor meer spanning in het klimaat en dus de druif.

We staan in een traditie, en het is onze plicht die te waarborgen en door te geven.

In de wijnkelder zorgt Jacques Boyer, geholpen door drie keldermeesters, voor de wijnbereiding. Zij worden tevens ondersteund door Jean Natoli, oenoloog in Montpellier. Met 80 hectare is het wijngoed relatief groot, vandaar deze grote bezetting in de kelder. Het bedrijf is de laatste jaren sterk uitgebreid, sinds 2009 zijn de wijngaarden van het ouderlijk huis van Françoise toegevoegd. In 2016 werd Domaine de Coussan aangekocht en recentelijk in 2019 Domaine Saint-Michel net als Coussan in het dorpje Servian. Dit zorgt voor veel extra werk. Gelukkig is er zicht op de opvolging. De beide zonen Emanuel en Benoit nu nog werkend als dierenarts en in de bankensector willen in hun leven een andere koers volgen en besloten als late dertigers alsnog wijnboer te worden.  Dit gaat zoals alles hier, stap voor stap. Ze werken in hun vrije tijd reeds mee om ervaring op te doen en de fijne kneepjes onder de knie te krijgen.

De afgelopen jaren is er naast de aankopen van de domaines veel geïnvesteerd in kelder en wijngaard. Zo was Jacques erg trots dat hij de eerste in zijn regio, en een van de eersten in Frankrijk de ‘tri-baie’ in gebruik nam. Dit is een sorteermachine, die druiven selecteert op rijpheid en kwaliteit. Dit garandeert wijnen van een hoog niveau, en veel persoonlijkheid.

Verder wordt en strak op toegezien dat de opbrengsten per hectare niet te hoog worden, ook dit komt de kwaliteit ten goede. Jacques Boyer was destijds een van de initiatiefnemers in de regio om een kwaliteitsswitch te maken (renouveau du Languedoc) wat resulteerde in de nieuwe appellatie. Hij voelt zich bevoordeelt dat hij mag en kan werken in deze regio van de Languedoc, want zoals hij zelf zegt; ‘we staan in een traditie, en het is onze plicht die te waarborgen en door te geven’.

Onze beide zonen Emanuel en Benoit, nu nog werkend als dierenarts en in de bankensector, willen in hun leven een andere koers volgen en besloten alsnog wijnboer te worden.
Jacques Boyer