Familie Dagueneau

De filosofie van pa is zij blijven aanhangen: het meer en meer uitbannen van kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Het historisch perspectief van een wijnbedrijf wordt vaak verteld vanuit de man, hier bij de familie Dagueneau was het overgrootmoeder Léontine die in 1889 de eerst druivenstokken plantte in St-Andelain, Les Berthiers aan de Loire. Na het overlijden van zus Florence staat Valérie, de jongste dochter van Serge, alleen aan het roer van het 17 hectare grote familiebedrijf. Vader Serge is als klusjesman nog dagelijks aanwezig, maar met de wijn bemoeit hij zich niet meer. Valérie heeft haar bekwaamheid verkregen door de stages die zij heeft doorlopen tijdens haar studie oenologie en door het luisteren naar papa die haar de fijne kneepjes van het vak bijbracht. De filosofie van pa is zij blijven aanhangen: het meer en meer uitbannen van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Het respect voor terroir en traditie is haar dan ook met de paplepel ingegeven. Ze weet dan ook donders goed dat het erfgoed haar gegeven met respect behandeld dient te worden. In 2015 was de nieuwbouw van kelder, vinificatieruimte en proeflokaal afgerond, nu is er plaats om ruim en nog nauwgezetter te werken en kunnen passanten en buitenlandse gasten nog professioneler ontvangen worden; klaar voor de toekomst.

Het wijngoed van de familie Dagueneau

Het wijngoed ligt op de hellingen van Pouilly-sur-Loire in St-Andelain, hier worden wijnen gemaakt van voornamelijk de sauvignon blanc. Deze uitzonderlijke bodem hier heet ‘Terres Blanches’, en bestaat hoofdzakelijk uit fossiele kalk van oesters, de wijngaarden zijn allemaal ouder dan 35 jaar en sommige zijn bijna 100 jaar oud. Dit geeft hun wijnen het speciale karakter waar Pouilly Fumé zo om bekend staat; ‘expressie van het terroir’. Deskundigen zijn het nog steeds niet met elkaar eens waar het ‘fumé’ van ‘Pouilly Fumé’ naar verwijst. Serge de vader van Valérie is ervan overtuigd dat dit slaat op de wolkige waas die de schil van de druif bij rijpheid bedekt. Anderen vinden weer dat als je de druif opensnijdt deze een wolkig uiterlijk vertoond. Weer anderen houden het op de ‘goût de pierre à fusil’, oftewel de geur en smaak van vuursteen in de wijnen uit dit gebied. U mag zelf kiezen!

Dankzij overgrootmoeder Léontine, die achter het ouderlijkhuis chasselas plantte, bezit Valérie nu wijnstokken voor haar Pouilly-sur-Loire die ruim honderdtien jaar oud zijn. Maar ook in Côtes de la Charité een half uurtje rijden van Pouilly net over de grens met Bourgogne kocht vader Serge lang geleden twee hectare wijngaarden. Hij wilde dolgraag rode wijnen maken en zag dit stuk land als een hobby. Valérie maakt hier nu een meesterlijke pinot noir, chardonnay en pinot beurrot.

Onze wijngaarden zijn allemaal ouder dan 35 jaar en sommige zijn bijna 100 jaar oud. Dit geeft onze wijnen hét speciale karakter.
Valérie Dagueneau