Hans-Jörg Lüchau - Deutzerhof

Eigenwijze, hoogwaardige wijnen met een klassiek tintje die altijd de handtekening hebben van Deutzerhof.

De wijnen van Deutzerhof staan dicht bij natuurlijke wijnbouw. Er wordt nagedacht over elke stap die men maakt, van de wijngaard tot de kelder. Vooral de wijngaard vindt Hans Jörg Lüchau, hij zegt hierover het volgende; “wanneer je in de wijngaard goed je best doet, blijft er weinig werk in de kelder over”. De verschillende spätburgunders kenmerken zich door de aristocratische kleur, de immense fruitigheid en kruidigheid, complexe smaak met zachte structuur in de mond. Kortom eigenwijze, hoogwaardige wijnen met een klassiek tintje die altijd de handtekening hebben van Deutzerhof.

Serieuze wijnbouw letterlijk en figuurlijk op niveau.

Het uit 1574 stammende Weingut Deutzerhof lig in het noordelijkste wijnbouwgebied van Duitsland, zo’n dertig kilometer ten zuiden van Bonn. Het Ahrdal telt 560 hectare wijnbouw en is daarmee een druppel op de Duitse wijnplaat. Het bedrijf zelf telt 7,2 hectare en liggen op een hoogte van 200 meter met uitzicht op het kleine riviertje dat de naamgever is van het gebied; de Ahr.

Velen verwonderen zich dat zo noordelijk kwaliteitswijnbouw nog mogelijk is. Maar alle grote wijnen van de wereld worden verbouwd in gematigde klimaatzones. Het waren de Romeinen die in het Ahrdal met de wijnbouw begonnen zijn. Doch de recente geschiedenis gaat terug tot 1977, toen Wolfgang Hehle de dochter van het wijngoed Hella trouwde. Hij zag dat men in de Bourgogne met dezelfde druif een totaal andere wijn maakte, hij raakte geïnspireerd, ging biologisch werken en kocht percelen grond aan, om het bedrijf levensvatbaarder te maken. De wijngaarden zijn steile percelen op terrasbouw, velen daarvan zijn door de familie gerestaureerd. De opbrengsten zijn laag mede door de oude stokken van de spätburgunder die ter plekke ‘kaasten’ genoemd worden. Zo ook de portugieser druif die uit de jaren 20 van de vorige eeuw stamt is een graag geziene druif hier. Sinds 2020 is Jürgen Doetsch de nieuwe eigenaar, door het overlijden van Hehle verkocht zijn vrouw Hella het bedrijf. De constante factor op Deutzerhof is en blijft keldermeester Hans-Jörg Lüchau, hij staat wat er ook gebeurt garant voor de hoge kwaliteit.

Velen verwonderen zich dat zo noordelijk kwaliteitswijnbouw nog mogelijk is.
Hans Jörg Lüchau