Jean-François Jacouton

“Wijn als uitdrukkingsvorm van tijd en herkomst, waarbij liefde en passie voor het detail het tot kunst verheffen, zo willen wij het zien, voelen en beleven”

In 2010 ging Jean-François terug naar zijn familie in Vion. De wijngaarden bevinden zich hier op de steile hellingen van de noord Rhône, ter hoogte van Tain l’Hermitage. Het was op de flanken van de heuvels van de Rhodaniennes dat hij besloot om ‘zijn terroir’ te cultiveren en het bedrijf van zes hectare over te nemen. Dat hem een zware taak wachtte wist hij want je moet wel lef hebben om hier in dit deel van de Rhône wijnboer te willen zijn. De steile hellingen vragen om een bergbeklimmers diploma.

Ze vinden dat ze de plicht hebben om voor dit land te zorgen, het natuurlijke evenwicht te bewaren en door te geven aan volgende generaties.

Jean-Francois deed ervaring op bij diverse wijnboeren in de regio; Saint Joseph, Côte Rôtie, Savoie, en vanaf 2003 werkte hij in de Cave coöperatief van Tain. Door de opgedane ervaring maakt hij nu wijnen met ‘pit’ of ‘ballen’ zo je wilt van voornamelijk syrah. Toch drukt hij zijn stempel op de twee hectare in Saint Joseph en vier hectare Ardèche wijngaarden. Allereerst door biologische wijnbouw, het herstellen van oude percelen, en omdat hij luistert naar wat de bodem, de druif en het wijnjaar van hem vragen. Niets is vanzelfsprekend, alle opties worden besproken en zorgvuldig een afweging gemaakt.

Vanaf de wijngaarden met veel gebroken graniet in de bodem op een hoogte van 400 meter heeft hij tijdens zijn werk een prachtig uitzicht op zijn geboortedorp Vion. Het historische dorpje was een van de eerste die behoorden tot de appellatie Saint Joseph. Hier is het onmogelijk om met machines te werken, alles moet handmatig gebeuren.

Dit deel is favoriet voor de chasselas en viognier. Als ‘artisan du terroir’ zoals hij zichzelf noemt is hij altijd op zoek om zijn druif het maximale aan gebied typische en bodemeigenschappen uit de aarde te laten halen. Om zo wijnen te creëren die frisheid combineren met mineraliteit, zijdezacht maar goed gestructureerd zijn.

Als ‘artisan du terroir’ zoals ik mezelf noem, ben ik altijd op zoek om zijn druif het maximale aan gebied typische en bodemeigenschappen uit de aarde te laten halen.
Jean-François Jacouton