Baptiste & Estelle Philippe - La Verpaille

Zij zijn specialisten in witte wijn, waarbij de chardonnay hier in het hart van hun cru’s als Viré-Clessé en Mâcon natuurlijk domineert.

In 2004 hebben Baptiste en Estelle beide oenoloog, hebben het wijngoed dat sinds vier generaties in de familie zit overgenomen. Zij zijn specialisten in witte wijn, waarbij de chardonnay hier in het hart van hun cru’s als Viré-Clessé en Mâcon natuurlijk domineert.

Samen met hun filosofie om het terroir te laten spreken maken zij Super wijnen. De voeding uit de biologische wijngaard wordt via de druivenstok doorgegeven aan de druif. Waarna de buitengewone hoogwaardige druiven in de kelder na de gisting de tijd krijgen om hun uitdrukkingskracht te presenteren. Hiermee doen ze recht aan de authenticiteit van de streek, druif en traditie in deze geweldige regio.

Domain de la Verpaille

Zij zien het werken in de wijngaard als een continue zoeken naar het ritme van de druivenstok. De keuze om biologische wijnbouw in te voeren was een vanzelfsprekendheid. In de wijngaard is er om de rij stokken een strook met gras, wordt het gebruik van zwavel en koper voor de plant tot een minimum beperkt, om de natuurlijke afweer te herstellen. Er wordt geoogst wanneer de druif optimale rijpheid vertoont, zodat zowel de concentratie als de aromatische rijkdom optimaal is. Een van de pluspunten op La Verpaille is dat ze gezegend zijn met oude wijngaarden vele percelen hebben leeftijd tussen 80 en meer dan 100 jaar.

Natuurlijk zijn Mâcon en Viré-Clessé hun belangrijkste wijnen, maar om zichzelf te blijven ontwikkelen is er ook plaats voor experimenten. Zo begonnen ze wat mousserende wijn te maken, daarna plantten ze wat gamay en wanneer het jaar het toelaat een beetje vendange tardive, van de druiven die de oogstmachine laat hangen. Voor deze regio is een dergelijke wijn zeer ongebruikelijk.

De keuze om biologische wijnbouw in te voeren was een vanzelfsprekendheid.
Baptiste Philippe