Familie Bonotto - Le Contesse

Sinds 1976 is de Familie Bonotto eigenaar van het wijngoed Le Contesse.

Sinds 1976 is de Familie Bonotto eigenaar van het wijngoed Le Contesse. Toch gaat de historie van het gebied terug tot 1300 tijdens de Republiek Venetië, toen de eerste druivenrassen als marzemina, recandina, rabosa en pignola nera aangeplant werden. De wijngaarden hadden een oud plantsysteem ‘tirella’ genaamd. Wat nog het meest lijkt op wat wij tegenwoordig trellis noemen.

De ambitie van de huidige generatie Davide en Francisca is dan ook om Italiaanse bubbels te maken van topkwaliteit druiven.

De eerste wijngaard die de familie Bonotto kocht was van het land dat behoorde toe aan de Gravin van Venetië, vandaar de naam “Le Contesse”. De kelder zag er in die tijd eenvoudig uit, cemententanks, en de meeste wijn werd aan de handelaren verkocht. De eerste keer dat hier mousserende wijn gemaakt werd ging dit volgens de methode traditionelle, destijds nog methode champenoise genoemd, maar al snel ging men over op de charmat-methode. Mousserende wijnen waren nog zeldzaam hier, maar er ontstond direct het besef dat prosecco in de toekomst weleens een beroemd aperitief zou kunnen gaan worden. De ambitie van de huidige generatie Davide en Francisca is dan ook om Italiaanse bubbels te maken van topkwaliteit druiven. Tegenwoordig heeft het bedrijf 155 hectare wijngaarden verdeeld over acht gemeenten, een uiterst moderne kelder en productieruimten, en verkoopt haar stille en mousserende wijnen over de hele wereld.

Op 17 juli 2009 kreeg het gebied eindelijk de erkenning en status die ze verdiende. De mousserende wijn komt voor onder een aantal benamingen; Conegliano-Valdobbiadene of Conegliano of Valdobbiadene. Alle DOCG-wijnen hebben de naam van de benaming “Conegliano-Valdobbiadene” op het etiket, gevolgd door Prosecco Superiore.

Voor de DOC-wijn is de maximale opbrengst per hectare 18000 kilo, de assemblage van de druiven zijn 85% Glera-varieteit (hieronder valt de prosecco, glera en glera lungo) en maximaal 15% van pinot variëteiten en chardonnay. Gebruikelijk is om een van de volgende typen prosecco te produceren oplopend naar steeds meer ‘bubbels’: tranquillo, frizzante en spumante. De tweede gisting moet plaatsvinden in de door Eugène Charmat ontwikkelde autoclaaf (charmat-methode).

In deze grote stalen tanks krijgt de wijn een hergisting, dit gebeurt in delen van de oogst. Er is eerst een stille wijn en dan kan te allen tijde de wijn in de autoclaaf tot prosecco gebombardeerd worden. De gisting (gisten en suikers worden toegevoegd) duurt tussen de 15-20 dagen, dan volgt een centrifugatie en een koeling waardoor het wijnsteenzuur neerslaat. Vervolgens een lichte filtering en de wijn is klaar om gebotteld te worden. Het alcoholgehalte moet minimaal 10,5% zijn en een koolzuurdruk tussen 1 en 2,5 bar, Pronto!

De eerste wijngaard die de familie Bonotto kocht was van het land dat behoorde toe aan de Gravin van Venetië, vandaar de naam ``Le Contesse``.
Davide Bonotto