Rita & Walter Lodali

Giovanni, Lorenzo, Walter: drie generaties die met hun hart in de Langhe verankerd zijn.

Het wijnlandschap van Langhe, Roero en Monferrato zijn niet voor niets erkend als UNESCO-werelderfgoed. De wijngaarden liggen hier als kostbare juwelen verspreid in een landschap dat vergeven is van nette rijen aan de zon blootgestelde en liefdevol behandelde druivenstokken. Hier wordt vaardigheid en passie voor een uniek en universeel erkend topproduct gewaardeerd.

Walter waant zich in de hemel, hij werkt elke dag in het meest bijzondere deel van Piëmonte, want hij heeft ook wijngaarden in Barbaresco, Barbera, Treiso, Roero en la Morra. Che Fortuna!

Walter Lodali runt zijn wijngoed in Treiso ten oosten van Alba, in het hart van de Langhe, samen met zijn moeder, weliswaar op de achtergrond maar toch. Hij voelt zich verplicht haar bij het bedrijf te betrekken, hij was zelf nog te jong om het bedrijf over te nemen toen zijn vader plotseling overleed. Moeder Rita was zo moedig om het destijds voor Walter voort te zetten, totdat hij klaar was met zijn opleiding.

Op dit moment telt het bedrijf vijftien hectare wijnbouw, waarvan er drie beschikbaar zijn voor Barolo.  Walter waant zich in de hemel, hij werkt elke dag in het meest bijzondere deel van Piëmonte, want hij heeft ook wijngaarden in Barbaresco, Barbera, Treiso, Roero en la Morra. Che Fortuna!

Grootvader Giovanni startte het bedrijf in 1939 en zijn motto was; ‘zorg voor de beste druiven, want iedereen maakt hier wijn, dus je moet zorgen dat je het beste materiaal hebt’.

Toen in 1955 zijn zoon Lorenzo, de vader van Walter, als oenoloog afstudeerde ging hij samen met zijn vrouw Rita de eerste Barbaresco en Barolo’s produceren. De wijnen vielen zo in de smaak dat ze voor het eerst gingen exporteren. Toen Lorenzo in 1982 plotseling overleed stond moeder Rita voor de keuze; doorgaan of stoppen met het bedrijf, we weten de afloop.

Walter studeerde af aan de wijnbouwschool van Alba in 1998, en kwam met tal van ideeën thuis om ‘het’ anders te doen. Hij bracht nieuw leven in het bedrijf door de wijngaarden aan te pakken, nieuwe beplanting, vernieuwde kelderapparatuur, perfectioneerde de productie en technieken in de kelder, en zorgde voor een proeflokaal om het wijntoerisme te bevorderen.

Als levensgenieter vindt Walter dat hij ‘recht’ heeft op zijn eigen restaurant dat hij aan de straatzijde van het bedrijf inrichtte, hier schenkt hij zijn prachtige wijnen, van chardonnay naar Barolo tot Moscato d’Asti. Giovanni, Lorenzo, Walter: drie generaties die met hun hart in de Langhe verankerd zijn.

Zorg voor de beste druiven, want iedereen maakt hier wijn, dus je moet zorgen dat je het beste materiaal hebt.
Giovanni Lodali