Antoine Kreydenweiss

Geluk zit in een kleine druivenstok!

Naast wijnboer, dichter en stylist, staat vader Marc Kreydenweiss nog steeds aan het hoofd van het familiebedrijf. Zonen Antoine (ELZAS) en Jean dragen beiden hun steentje bij aan het fantastische eindproduct. De wijngarden liggen in de nauwe dalen van de noordelijke Elzas nabij het dorp Andlau en Manduel in de buurt van Nîmes.

Marc Kreydenweiss en biodynamie

Sinds jaar en dag werkt men hier overtuigd biodynamisch, met als uitgangspunt terroir en druif. Ooit sprak Marc de woorden: “de enige reden dat ik nog druiven aanplant, is om de evolutie uit de door de eeuwen heen gevormde aardlagen naar boven te halen”. Hieruit blijkt zijn liefde en gedrevenheid en respect voor de natuurlijke smaak voor wijnen. Een grotere persoonlijkheid in wijnland is nauwelijks denkbaar. De druiven zijn afkomstig van oude druivenstokken die verbouwd worden volgens de ‘culture biodynamique’. Antoine Kreydenweiss ziet daarbij de druivenstok als werktuig om de mineralen uit de bodem naar boven te halen. Het oogsten gebeurt in tries (in drie rondes gaat men door de wijngaard). Waarna de trage gisting geschiedt op oude bourgognevaten, het hout is echter niet meer van invloed op de smaak. Opvallend in de analyse van de wijn is het hoge suikervrije extract.

Bij het werken in de wijngaard heeft Antoine Kreydenweiss assistentie van zijn trouwe viervoeter. Die ene pk (letterlijk paardenkracht) zorgt ervoor dat de bodem niet verdicht, zoals bij andere landbouwwerktuigen.

Marc Kreydenweiss en de zuidelijke Rhone

Rond de eeuwwisseling kocht Marc domaine la Perrières in de omgeving van Nîmes. Hier ging Marc Kreydenweiss zijn tweede passie nastreven; het maken van rode wijnen. Ondertussen is zoon Jean de wijnboer die de dagelijkse werkzaamheden voor zijn rekening neemt. De grond in Domaine la Perrières bestaat uit een mengsel van zand, kalk, vuursteen en zandsteen en bevat een hoog gehalte aan ijzeroxide. Daarnaast bevinden er zich veel rolkeien die het zonlicht overdag opsparen om de warmte ’s nachts terug te geven aan de wijnstokken. Marc Kreydenweiss, vindt hier de ideale omstandigheden om van de oude druivenstokken zijn perfecte wijnen te produceren. Geluk zit in een kleine druivenstok!

De enige reden dat ik nog druiven aanplant, is om de evolutie uit de door de eeuwen heen gevormde aardlagen naar boven te halen.
Marc Kreydenweiss