Nicole & Valérie Moncuit

Het bedrijf van de familie Pierre Moncuit is al meer dan een eeuw verbonden met Mesnil-sur-Oger.

De wijnstreek Champagne in het noordoosten van Frankrijk bestaat uit de regio’s: Montagne de Reims, Vallée de la Marne en Côte des Blancs. Het gebied kenmerkt zich door dikke lagen krijt en kalk met daaronder de enorme gangenstelsels waarin de flessen Champagne liggen te rusten en te rijpen.

Het bedrijf van de familie Pierre Moncuit is al meer dan een eeuw verbonden met Mesnil-sur-Oger, in het hart van de Côte des Blancs. Pierre Moncuit een wijnboer die overtuigd was van de zeldzaamheid van zijn terroir, had het geluk dat zijn vrouw Odile Moncuit geboren Delos veel gevoel had voor marketing. Zo profileerden zij zich een weg door het oerwoud van alle merken en wijnboeren die de Champagne rijk is.

De twintig hectare wijnbouw is voor 15% geclassificeerd als Grand Cru.

Anno 2020 werkt Nicole Moncuit, oenoloog, met de door haar vader ingeprente kennis aan het perfectioneren van haar filosofie: kwaliteitschampagnes ontwikkelen die de benaming Grand Cru Blanc de Blancs waardig zijn, met het grootste respect voor de champagnetraditie.

Broer Yves neemt het zakelijk deel voor zijn rekening waarin hij tegenwoordig geholpen wordt door de dochter van Nicole, Valérie. Zo zijn de taken goed verdeeld. Het bedrijf is aangesloten bij het champagnekeurmerk: Viticulture Durable. Dit betekent dat ze werken met het grootste respect voor klimaat, landschap en biodiversiteit. Zij zien deze vorm van duurzaamheid als een verantwoording naar de maatschappij in het algemeen.

De twintig hectare wijnbouw is voor 15% geclassificeerd als Grand Cru. Alle cuvées vinden hun basis in de chardonnaydruif. Met uitzondering van de rosé waaraan een deel rode wijn uit Ambonnay toegevoegd wordt. Bij elke oogst zoeken we permanent naar rijpheid en balans in de wijnen. Om dit te doen, selecteren ze zorgvuldig hun druiven. De moderne vinificatie ruimten en de historische kelders waar de wijnen rijpen liggen onder het imposante domaine. De trots van het bedrijf zijn de Champagnes van een oogstjaar; de Millésimes. Deze indrukwekkende champagnes zijn een representant van hun terroir, minimaal vijf jaar gerijpt en de topjaren zelfs tien jaar. De Champagnes van Moncuit kenmerken zich door elegantie, terroir en subtiele balans, ze benaderen de perfectie.

Ons bedrijf is aangesloten bij het champagnekeurmerk: Viticulture Durable. Dit betekent dat we werken met het grootste respect voor klimaat, landschap en biodiversiteit.
Nicole Moncuit