Vincent & François Pugibet

“De wijnen van Domaine la Colombette zijn zuiver en hebben veel persoonlijkheid.”

Het wijngoed ligt ten noorden van de stad Béziers en profiteert van een bijzonder gunstig microklimaat door de ligging tussen het bassin van de Orb en dat van de Libron. Het wijngoed is beschermd tegen de zeewind, heeft warme zomers en gelijkmatige neerslag gedurende het jaar. Dit garandeert een optimale rijping van de druiven.

De rijke historie van de familie Pugibet

De lange historie van Domaine la Colombette start in 1890 als de overgrootvader, tevens hoefsmid, van de huidige wijnboeren; Vincent en Sophie Pugibet een hectare wijngaard in handen krijgt en het noemt naar een straat in Toulouse waar hij geboren is; ‘La Colombette’. Zoon Louis, rugbyspeler, bouwt het aantal wijngaarden uit en onderhoudt het domaine zorgvuldig. Totdat met François in 1966 de grote ommekeer in het bedrijf komt. Hij introduceert druivenrassen die men hier in de streek niet kende: syrah, grenache, pinot noir, chardonnay en sauvignon blanc. De erfenis van zijn grootvader, de smid, was nog steeds in het bedrijf aanwezig want het zou tot ver in de jaren zeventig duren voordat het paard ingewisseld werd voor de tractor. Ook moderniseert hij de wijngaarden door over te gaan naar de Cordon Royat snoeiwijze om zo dichter bij de Franse standaardisering te komen. François kreeg zoveel lof voor zijn pionierswerk dat hij al snel de bijnaam kreeg ‘Le diable du chardonnay’.

In 1997 werd het dan eindelijk tijd voor de vierde generatie; Vincent kwam bij zijn vader werken om het vak van wijnboer te leren. Hij kwam met revolutionaire ideeën om het bedrijf commercieel de volgende eeuw in te loodsen. Er werd al sinds enige tijd deels geoogst met machines, maar dit ging nu volledig gebeuren en in plaats van overdag werd er in de nacht van 2.00 uur tot maximaal 10.00 uur in de ochtend geoogst. Dit om de frisheid in de druif te bewaren en oxidatie tegen te gaan. Hij wilde experimenteren met het verlagen van alcoholgehaltes, de schroefdop (capsule á vis) verdrong de traditionele kurk, er werden nieuwe wijngaarden gekocht om biologische wijnbouw te kunnen uitoefenen. Ook werkte hij mee aan het ontwikkelen van resistente druivenrassen (PIWI) zoals de cabernet-blanc. En zeker niet onbelangrijk hij zorgde samen met zijn vrouw Sophie voor de vijfde generatie.

De wijnen van Domaine la Colombette zijn zuiver en hebben veel persoonlijkheid: een exotische sauvignon, een grenache rosé boordevol fruit en een chardonnay die een Chassagne-Montrachet zou kunnen zijn. Bij ons laatste bezoek vertelden ze over hun nieuwe project, namelijk een riesling van biologische wijnbouw. De bron van inspiratie is nog lang niet opgedroogd. Want zoals Vincent vaak zegt ‘De tijden veranderen makkelijker dan de mensen’.

``De tijden veranderen makkelijker dan de mensen``.
Vincent Pugibet