Besserat de Bellefon

Bezoek aan Champagnehuis Besserat de Bellefon

Wat hebben we geluk met het weer, horen we elkaar meerdere keren tegen elkaar zeggen. De glooiende oktoberzon ontvangt ons hartelijk in Épernay, hét hart van de Franse Champagne-streek. We zijn op pad, het is ruim zes uur rijden vanuit Ootmarsum. En dat doen we graag, want we zijn uitgenodigd bij champagnehuis Besserat de Bellefon.

Besserat de Bellefon is een champagnehuis met een behoorlijke geschiedenis. Het bestaat al sinds 1843. De kenmerkende stijl is echter in 1930 geboren. De heer Besserat was in gesprek met de manager van het prestigeuze Parijse restaurant La Samaritaine de Luxe.  Deze manager was voor zijn restaurant op zoek naar een hoog gastronomische champagne met een romige smaak. Als het Besserat de Bellefon zou lukken om deze stijl te vangen in een fles, zou hij niet 100 maar 1000 flessen bestellen. En zo geschiedde. Besserat de Bellefon werd een hit in zaken als Moulin Rouge en Crazy Horse.

We worden hartelijk ontvangen door gastheer Anthony. Er is ons een grande tournée beloofd, en die zullen we krijgen ook. Terwijl we afdalen in de wijnkelders en door de wijnmakerij wandelen vertelt Anthony enthousiast over Besserat de Bellefon. Hij noemt het liefkozend ‘BB’. Anthony is een echte lokale Champagne-jongen die weet van de hoed en de rand. We zijn bijzonder onder de indruk: wat een prachtig bedrijf!

We stappen in Anthony’s Renault en rijden naar waar het allemaal gebeurt: de wijngaarden. Even weg van de glamour van Avenue de Champagne. Het is oktober, langzaam verkleuren de bladeren in de wijngaard. We passeren prachtige, gele tapijten. Het zijn de wijnranken, kort op elkaar geplant om zoveel mogelijk het bijzondere terroir te benutten.

Anthony’s stuurmanskunsten brengen ons langs alle Grand en Premier Cru’s. We rijden van Montagne de Reims naar Côte de Blancs. We zien de geboortegrond van de druiven die eindigen in de meest prestigieuze bubbelwijn ter wereld. En dus ook in de wijnen van Besserat de Bellefon.

Want wat maakt de champagne van Besserat de Bellefon dan zo bijzonder en hoog gastronomisch? We mogen de hele serie proeven. Alle wijnen hebben een ragfijne mousse en zijn zeer elegant. Toch zijn de wijnen romig, complex en verzorgen ze enorm veel drinkplezier. Het zijn wijnen om de hele avond van te genieten. En niet alleen om het nieuwe jaar te vieren. Tot slot worden er alleen de allerbeste druiven uit de Grand en Premier Cru’s van Champagne gebruikt! Bij het drinken van ‘BB’ waan je je in Saint-Tropez, gekust door de zomerzon en omarmt door de frisse zeebries. We zijn er stil van.

Na de uitgebreide proeverij maken we een wandeling over de Avenue de Champagne en eindigen we bij de karakteristieke, blauwe Ballon d’Épernay. Eenmaal aan boord gaan we langzaam omhoog en genieten we nog eens van de champagne-hoofdstad en haar prachtige vallei.

Wat zijn we fantastisch ontvangen en wat hebben we veel mogen leren over een champagnehuis met zoveel geschiedenis. En met zoveel ambitie voor de toekomst! We ontvangen Besserat de Bellefon met open armen in ons assortiment. En we zeggen het nog maar eens: wat hadden we een geluk met het weer.

– Geschreven door Niels Paus