Alain Burguet

“Zij produceren complete wijnen, zuiver en uitgebalanceerd met enorme expressiviteit.”  

De broers Burguet zijn geen types voor wijnconcoursen, integendeel. Zij produceren complete wijnen, zuiver en uitgebalanceerd met enorme expressiviteit: bourgognes voor de kenners. In 1974 kon vader Alain 2,1 hectare wijngaard kopen in de omgeving van Gevrey. Vanaf de eerste dag besloot hij om biologisch te gaan werken, hoewel het in die tijd en zeker in de Bourgogne nog zeer ongebruikelijk was.

Ze vinden dat ze de plicht hebben om voor dit land te zorgen, het natuurlijke evenwicht te bewaren en door te geven aan volgende generaties.

Alain moest als kind al helpen bij diverse onderdelen in het wijnbedrijf waar zijn vader werkte. Deze harde leerschool heeft hem veel discipline bijgebracht, wat later tot uiting kwam in zijn eigen wijnbehandeling. Na zijn pensioen in 2011 namen beide zonen Jean-Luc en Eric de verantwoording van dit bijzondere domaine over.  Jean-Luc begon al in 1997 en Eric volgde twee jaar later. Samen met hun vader werkten ze in de kelders en in de wijngaard. Ze leerden van de grond af hoe het is om alles te moeten doen in een klein familiebedrijf, van het klaarzetten van orders tot en met de discussie over de datum van de oogst. Zo gingen ze langzaam op in het dagelijks bestaan van wijnboer.

Toen hun vader dan ook aankondigde dat hij met pensioen wilde, waren ze er klaar voor. Hun manier van werken is minstens zo zorgvuldig als die van pa. Van het uitzoeken van de druiven tot het gedoseerd toepassen van hout. De wijnen krijgen nooit meer dan 50% nieuw hout te verteren. In totaal bewerken ze 7,8 hectare in Gevrey-Chambertin, daarnaast hebben ze kleine stukken wijngaard in Vosne-Romanée en Chambolle-Musigny en ook maken ze een beetje Meursault waarvan de wijngaard niet in hun bezit is maar waarvan ze de druiven kopen. De Burguet broers bewerken alle 25 verschillende percelen volledig biologisch er zijn zelfs voorzichtige experimenten met de biodynamie, maar van een certificering willen ze niets weten, als je ons niet geloofd dan is dat jouw eigen probleem, aldus Jean-Luc.

Er wordt handmatig geoogst en ze streven zeer lage opbrengsten per hectare na van 30 tot maximaal 35 hectoliter. De druiven worden alleen in perfect rijpe staat geoogst en met matige druk geperst, om de zachte tannines te behouden. Hier grenst wijnbouw en vinificatie aan perfectie met als resultaat ingetogen schoonheid!


Van een certificering willen we niets weten, als je ons niet gelooft dan is dat jouw eigen probleem.

JEAN-LUC BURGUET