Axel Pauly

“Zo stelt het huidige etiket niet alleen een moezellandschap voor maar wanneer je de fles 90° draait ontdek je de gezichtsprofielen van de drie generaties wijnboeren: Peter, Rudolf en Axel Pauly.”

Waarschijnlijk zijn er eenvoudigere zaken dan het overnemen van een familiewijngoed aan de Moezel. Maar precies zoals de druivenstok op de hellingen is Axel Pauly geworteld in zijn geboorteplaats Lieser aan de midden moezel.

Pauly Tres Naris

Axel Pauly wijnen met een regionaal karakter.

In het midden van de Moezel ligt Lieser, dicht bij Bernkastel, dit is de thuisbasis van het zeven hectare tellende wijngoed van Axel Pauly. Sinds 2009 is Axel de derde generatie die verantwoording draagt voor het familiewijngoed. Zijn grootvader was naast wijnboer nog visser in diezelfde Moezel.

Axel Pauly en zijn trots voor de streek en wijn.

Zijn liefde voor deze plek gaat zo ver dat toen Axel Pauly na zijn stages in Californië en Nieuw-Zeeland terugkwam en door zijn vader van het vliegveld in Frankfurt gehaald werd, hij hem vroeg bij aankomst aan de Moezel even te stoppen. “Ik dacht dat ik gewerkt had in de twee mooiste wijngebieden van de wereld, maar de Moezel is het allermooist” dit zei hij terwijl hij de schoonheid van het dal met de zonovergoten druivenstokken bekeek. Dit was het moment waarop hij besloot hier nooit meer weg te gaan. Wijnboeren die wijngaarden op de steile hellingen aan de moezel hebben zijn ‘helden’ zei de grootvader van Axel  Pauly reeds. Wanneer Axel Pauly in de wijnberg Niederberg-Helden staat voelt hij precies dat; namelijk ‘trots’. De wereld om ons heen veranderd maar de Moezel en haar ongelofelijk mooie maar steile hellingen veranderen niet zo snel. En dat moet vooral zo blijven.

Het bijzondere aan de etiketten.

Natuurlijk kwam hij ook met goede ideeën terug van zijn stages, niet alleen qua ontwikkeling van wijntechnieken maar ook wat marketing betreft. Zo stelt het huidige etiket niet alleen een Moezellandschap voor maar wanneer je de fles 90° draait ontdek je de gezichtsprofielen van de drie generaties wijnboeren: Peter, Rudolf en Axel Pauly. Ondanks alles blijft hij trouw aan de identiteit van zijn geboortegrond; wijn met een regionaal karakter, licht en met de typische moezel leisteen als kenmerk.


Ik dacht dat ik gewerkt had in de twee mooiste wijngebieden van de wereld, maar de Moezel is het allermooist.

AXEL PAULY