Erwin Sabathi

“In de herfst van 2004 ging een grote wens in vervulling; de nieuwe wijnkelder was klaar voor gebruik.”

Het familiebedrijf is sinds 1992 in handen van Erwin jr. en zijn vrouw Patrizia. Nadat jaar op jaar geïnvesteerd was in de kelder en technische apparatuur, ging er in de herfst van 2004 een grote wens in vervulling; de nieuwe wijnkelder was klaar voor gebruik. Met de bouw van de nieuwe kelder is de logistiek optimaal, wat ten gunste komt van de kwaliteit. Dit alles staat natuurlijk in dienst van het druivenmateriaal uit de wijngaarden. De werkzaamheden hebben ten doel het oogsten van gezonde volrijpe druiven. Die allemaal apart vergist en bewaart worden in rvs-tanks. Hier werken de broers van Erwin; Gerd en Christoph mee en hebben invloed op alle cruciale beslissingen die binnen het kader van de wijnactiviteiten vallen.

De familie Sabathi

Het gebied is van oudsher bekend om de witte wijnen, waarbij de sauvignon blanc een hoofdrol opeist.

Het was vader Erwin senior die in de jaren ’50 van de vorige eeuw al het kwaliteitspotentieel van de Pössnitzberg zag en grote delen van deze ried kocht. De bodem hier bestaat uit in miljoenen jaren afgezette sedimenten in de bekkens van de vroegere meren; kalk en mergel. Het wijngoed is gelegen in het uiterste zuidoosten van Oostenrijk, tegen de Sloveense grens. De 14 hectare wijngaarden ligt in de Pössnitz aan de oude wijnroute. Het gebied is van oudsher bekend om de witte wijnen, waarbij de sauvignon blanc een hoofdrol opeist.

Steirische klassik

Steirische klassik is een kwaliteitszegel dat staat voor de typische wijnbouw uit de Steiermark. Men gebruikt alleen de rijpste met de handgeoogste druiven en alleen sauvignon blanc, grau- en weissburgunder, morillon en gelber muskateller. De wijn moet minimaal 12,5% alcohol hebben en mag pas na 1 maart in het jaar na de oogst op de markt gebracht worden. Veelal geen malolactische gisting en zuur correctie. De meeste wijnen komen van een ‘ried’ dit is een geselecteerd (lage) perceel en geven door de bodemgesteldheid en klimatologische omstandigheden de druiven dezelfde karaktereigenschappen.


Steirische klassik is een kwaliteitszegel dat staat voor de typische wijnbouw uit de Steiermark. 
ERWIN SABATHI