Andrés Iniesta

“La pasión va por dentro.”  

Dit motto wordt gebruikt door de man, die in 2010 met zijn grote teen in de 116de minuut een hele natie in rouw dompelde. Ja, dan heb ik het inderdaad over de middenvelder van het Spaanse nationale voetbalteam en oud-speler van Barcelona; Andrés Iniesta.

El Blanquito (bleekgezicht), El Cerebro (het brein), Don Andrés, zo maar een aantal bijnamen voor de man die bij Barcelona meer dan 40 prijzen won dankzij zijn voetbaltalent.

Van de basiswijn ‘Corazon Loco’ tot aan de topwijn ‘Premium’ is het volop genieten van de typisch Spaanse tempranillo druif.

De sympathieke Spanjaard werd op twaalfjarige leeftijd tijdens een schoolvoetbal toernooi in zijn woonplaats Funetealbilla gespot door scouts van F.C. Barcelona. Het duurde dan ook niet lang of hij werd opgenomen in de voetbalschool van de F.C. Ook hier blonk hij al snel uit en kreeg op zijn zestiende verjaardag op 11 mei 2000 zijn eerste profcontact. Ondernemend als hij was vroeg hij zijn vader wat hij toch met al dat geld moest gaan doen. De familie Iniesta bezat zoals bijna iedereen in zijn woonplaats wat druivenstokken en een aantal olijfbomen. Hij volgde het advies van zijn vader op door in de wijn te gaan. Tien jaar lang werd er gezocht naar de beste wijngaarden in de D.O. Manchuela rondom zijn woonplaats en werden indien ze voldeden aan hun kwaliteitseisen aangekocht. Voorzichtig was er al een plan gemaakt voor het bouwen van een Bodega. In 2010 was het zover. Bodega’s Andrés Iniesta was een feit, de eerste oogst onder zijn eigen naam kwam op de markt. Dit was het begin van een successtory die zijn voetbalcarrière benaderd. De wijnen worden dan ook over de hele wereld verkocht en vallen op wijnconcoursen in de prijzen.

Het dorp Fuentealbilla was lang een ingeslapen provinciestadje. Het merendeel van de Spanjaarden was niet op de hoogte van het bestaan ervan. De inwoners hadden niet meer ambitie dan een rustig leven te leiden met na een dag hard werken een goede maaltijd en een glas wijn. Dit rustig voortkabbelend leven veranderde toen op 11 juli 2010 ’El Genio de laMancha’ hun het mooist denkbare geschenk schonk; “de Wereldbeker voor landenteams”. Hét moment uit de geschiedenis van het dorp was, toen Andrés de wereldbeker aan de bewoners toonde vanaf het balkon van het kleine gemeentehuis. Sindsdien bezoeken per jaar tussen de 350 en 400 duizend Spanjaarden het dorp waar als eerbetoon een standbeeld van Iniesta prijkt op het enige pleintje dat het dorp rijk is.

Voor hen die voetballen een bijzaak vinden en het toch vooral om de wijn gaat en dan met name de kwaliteit ervan, kan ik geruststellen. Want naast zijn balgevoel is Andrés ook voor het maken van wijn in de wieg gelegd. Van de basiswijn ‘Corazon Loco’ tot aan de topwijn ‘Premium’ is het volop genieten van de typisch Spaanse tempranillo druif.

De wijngaarden worden met de grootst mogelijke zorg omgeven, grote delen worden biologisch bewerkt, een werkwijze waar men op den duur helemaal op over wenst te gaan. Mocht je in de buurt zijn, is een bezoek aan de bodega de moeite waard. Je kunt dan ook niet om een bezoek aan het Andrés Iniesta museum heen. Wil je langer verblijven dan is het mogelijk om in één van de lodges naast de bodega te overnachten. Je zult ondervinden dat bij elk onderdeel van het bedrijf de passie vanuit het voetbal- én wijnhart komt.


Ondernemend als hij was vroeg hij zijn vader wat hij toch met al dat geld moest gaan doen. De familie Iniesta bezat zoals bijna iedereen in zijn woonplaats wat druivenstokken en een aantal olijfbomen. Hij volgde het advies van zijn vader op door in de wijn te gaan.

ANDRÉS INIESTA