Azienda Agricola COS

“Een wijnbouwgebied tussen de rivieren de Ippari en de Dirillo.”  

Giusto Occhipinti en Giambattista (Titta) Cilia begonnen samen met Cirino Strano (die na paar jaar afhaakte) in 1980 hun bedrijf in Vittoria in Sicilië. Het acroniem van hun achternamen Cilia-Occhipinti-Strano vormen de naam van het wijnbedrijf COS.

Eerbetoon aan hun Griekse voorouders.

Het wijnbouwgebied wordt omklemd door de rivieren de Ippari en de Dirillo. Bij hun werkwijze schuwen zij geen enkel experiment. Bij de vinificatie maken zij voor een deel van hun wijnen gebruik van amfora’s. Het is een oud gebruik in deze regio om wijn in amfora te bewaren, maar het was een beetje uit het zicht deze manier van bewaren. Het geheim van de amfora’s is dat de wijn erin gist met alle pulp, zonder de stelen. Hierdoor krijgt de wijn zijn specifieke geur én smaak. Titta noemde de amfora’s Pithos als eerbetoon aan hun Griekse voorouders. Pithos betekent pot waarin de wijn gevinifieerd wordt én rijpt.

Beide mannen zijn overtuigd van de biodynamische manier van wijn maken. De belangrijkste beweegreden is voor hen de gezondheid van de plant en de relatie mens versus natuurlijke omgeving. Voordat ze biodynamisch werkten, stond de wijngaard bloot aan een grote mate van stress, de bladeren waren dof van de gebruikte chemicaliën.

Volgens beide kompanen is hun mooiste ervaring, dat zij de wijngaarden weer hebben laten lachen. De plant voelt zich weer behaaglijk en is gezond van wortel tot blad.