Familie Bererd

Bruno, Olivier & Frédéric Bererd

Reeds sinds de 16e eeuw is familie Bererd eigenaar en daarmee het oudste familiebedrijf van de streek. Samen met zijn broers Olivier en Frédéric, bestiert Bruno als primus inter paris het familiewijngoed. Sinds 2012 wordt hier gewerkt volgens de principes van de biologische wijnbouw, waarbij de broers zich zeer bewust zijn van hun maatschappelijke rol in deze. Beaujolais is kortweg in tweeën te delen; de ‘crus’ en de ‘dorpen’.

Domaine de la Madone

De wijnen die de naam Beaujolais-Villages mogen dragen, liggen rondom de gemeenten met een eigen A.O.P.-status, oftewel de cru’s die zich allemaal in het noordelijke deel van de Beaujolais bevinden. Veelal wordt gezegd dat de beste wijnen van de crus komen, uiteraard bevestigen uitzonderingen de regel. Domaine de la Madone is zo’n uitzondering en illustreert wat toegewijde wijnboeren kunnen bereiken als ze luisteren naar hun bodem en hun druif in dit geval de gamay noir à jus blanc! Volgens de ampelografie (druivenkunde) is de gamay een kruising tussen de pinot noir uit Frankrijk en het inheemse ras heunisch weiss uit Oostenrijk. Omdat de druif van nature een hoge opbrengst per hectare heeft, wordt er hier op domaine de la Madone een aantal maatregelen genomen. Allereerst wordt er sterk teruggesnoeid om lagere opbrengsten te genereren. Dan als tweede hebben zij een procedé ontwikkeld door vlak voor de gisting een deel van het druivensap te laten verdampen (evaporatie) met als resultaat een winst van 10% in extract. De snoeiwijze is Gobelet en er worden 10.000 stokken per ha aangeplant. Voor deze snoeiwijze is gekozen omdat werken met de trekker vanwege de hellingen toch geen optie is.

Natuurlijk helpt de natuur zelf ook een handje want hun wijngaarden zijn allen ouder dan 50 jaar en sommige percelen ouder dan 75 jaar en enkele delen zijn zelfs ouder dan 100 jaar. Dit komt volledig ten goede aan de kwaliteit. Alle 25 hectare ligt versnipperd over de gemeente Le Perréon op de steile hellingen (tot wel 40 graden) van roze graniet met een dunne bovenlaag (couche) vermengd met kiezel en leisteen. Al met al wordt hier gewerkt met een Beaujolais in het kwadraat!

Al met al wordt hier gewerkt met een Beaujolais in het kwadraat!
Bruno Bererd