Familie Negrel - Mas de Cadenet

“Ruim twee eeuwen later zijn Maud en Matthieu, broer en zus de zevende generatie die zich hier uitleven met vader Guy als raadgever op de achtergrond.”  

Het wijngoed Mas de Cadenet (Mas is ander woord voor ‘buitenhuis’) ligt in een uniek microklimaat aan de voet van de Sainte-Victoire. Het unieke beeld van het uitzicht dat vaak door Paul Cézanne is vastgelegd in zijn schilderijen. Veel wijnboeren vinden en vonden hun terroir van hogere kwaliteit dan in de rest van de Côtes de Provence, en bevochten vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw om een eigen herkomstbenaming. Op 10 februari 2005 was het eindelijk zover de rosé en de rode wijn kregen de felbegeerde status AOP Sainte-Victoire.

Mas de Cadenet.

Hier in Trets begon de historie van Mas de Cadenet al in 1813 toen de familie Négrel zich hier vestigde als wijnboeren. Ruim twee eeuwen later zijn Maud en Matthieu, broer en zus de zevende generatie die zich hier uitleven met vader Guy als raadgever op de achtergrond. De wijngaarden liggen op een plateau op een hoogte van 250 meter en omvat 50 hectare. Het grootste deel van hun wijngaarden ligt in de AOP Sainte-Victoire en een deel in de AOP Côtes de Provence. Provence is rosé! En dus bestaat ook hier 60% van de productie uit rosé. Waarna voor rood 30% en wit slechts 10% plaats is in hun wijnareaal. Met een gemiddeld rendement van 45 hectoliter per hectare liggen voor Provençaalse begrippen de opbrengst aan de lage kant. De bodem bestaat hier deels uit waterdoorlatend puingesteente van de Sainte-Victoire. Verder is het vooral grind met een laag ziltig zand en af en toe wat kalk. Geholpen door het mediterrane klimaat en de mistral die zorgt voor een gezonde wijngaard, wordt hier een speciaal microklimaat gecreëerd.

Het langjarige klimaat is er een van koude, korte winters en lange, hete zomers. Matthieu Négrel werkt geheel in de lijn van de zorgvuldige wijnbouw. Met als gevolg dat hij in 2013 de biologische certificatie ontving. Zo geeft hij de wijngaard, na het rooien van de oude wijnstokken, acht jaar de tijd om te herstellen. De bodem krijgt alle tijd en rust om zich weer voor te bereiden op kwaliteit en zorgvuldigheid. Tijdens deze periode worden rogge en luzerne aangeplant. Deze gewassen zorgen voor afwisseling in de cultuur en natuur waarbij schapen zorgen voor de organische mest. De doorlaatbaarheid van de bodem is zeer goed, maar staat geen hoge opbrengsten toe. Dat alles is terug te proeven in de wijnen: hun uitdrukkingskracht en kruidige specerijtonen verslaan menig hoger geclassificeerd gewas.

De heersende gedachte van Guy naar zijn kinderen is; ‘We erven het land niet van onze ouders maar we lenen het uit aan onze kinderen’. Met die gedachte haalt Matthieu als wijnmaker het maximale uit de druif en vraagt hij het minimale van de natuur. Dit is de reden om biologische wijnbouw te plegen, mede omdat op die manier de wijnen hun authenticiteit en gebiedstypische eigenschappen ten volle waarborgt en levendige wijnen voortbrengt.

Wij kunnen ons geen maaltijd zonder wijn voorstellen, aldus de familie Négrel, zo kunnen we ook geen wijn zonder maaltijd voorstellen.


We erven het land niet van onze ouders maar we lenen het uit aan onze kinderen.

GUY NEGREL