Jacqueline, Annick & Matthieu Stoffel

“Dit dorp leeft van de wijn, het ademt wijn, net als de familie Stoffel.” 

Ten zuidwesten van Colmar, het hart van de Elzas, ligt Eguisheim. Het prachtige romantische dorp is als het ware om de restanten van een 13e eeuws kasteel gebouwd. Eguisheim is in het geheel omgeven door wijngaarden met als toppers de grand crus: ‘Eichberg’ en ‘Pfersigberg’. Dit dorp leeft van de wijn, het ademt wijn, net als de familie Stoffel die hun kelders en proeflokaal hebben aan de rue de Colmar nummer 21. Zij lokken de passanten naar hun proeflokaal annex winkel met de tekst: Vins Fins D’Alsace, vente directe. Niet bijster origineel, maar dat is de familie Stoffel ook niet. Zij blinken vooral uit in degelijkheid, alhoewel...

Een groot deel van de oogst wordt aan huis verkocht.

Sinds Matthieu zijn opleiding aan de wijnbouwschool in Beaune afgerond heeft neemt hij het voortouw om het bedrijf de toekomst in te loodsen. Zijn moeder Annick en oma Jacqueline helpen hem waar nodig. Hier wordt nog steeds een groot deel van de oogst aan huis verkocht, dit vergt tijd om de veelal vaste klanten te woord te staan. Zij komen niet alleen voor een slokje en een flesje maar ook voor een praatje. Oma neemt hem dit werk graag uit handen. Zo heeft hij de tijd om zich te wijden aan zijn missie, het omzetten van het bedrijf naar de biologische wijnbouw. Ook is Matthieu bezig met het selecteren en isoleren van de oogsten van de diverse wijngaarden om te zien hoe zij zich ontwikkelen. De delen worden apart gevinifieerd en krijgen een andere naam of toevoeging mee op het etiket. Zo kan hij uit een wijngaard soms wel drie verschillende wijnen (kwaliteiten) produceren. Naast al deze werkzaamheden is hij aan het experimenteren met zijn grote liefde; de pinot gris. Hij kijkt in hoeverre de druif baat heeft met de lagering op barrique (houten vat van 225 liter).

Toekomst

Wanneer over een tijdje de bio-certificering een feit is, de experimenten verlopen zoals verwacht, is zijn grote wens om de hobby van zijn grootvader Antoine weer op te pakken; het maken van ‘eau de vie’ (wijn- of fruitdistillaat). Zijn grootvader deed dit met overgave en niet zonder succes. Zou hiermee de cirkel dan weer rond zijn bij deze fantastische, gastvrije en toekomstgerichte Elzasser wijnbouwfamilie?


Mijn grote wens is om de hobby van mijn grootvader Antoine weer op te pakken; het maken van ‘eau de vie’ (wijn- of fruitdistillaat).

MATTHIEU STOFFEL