Maria Rosa Giro Ribot

"Sinds de eeuwwisseling heeft men zich volledig toegelegd op het maken van kwaliteitswijnen en cavas."

Cava werd voor het eerst geproduceerd in 1872 in Barcelona. Het was in de periode dat er in Spanje een grote vraag was naar mousserende wijnen. José Raventós kende de methode welke voor Champagne gebruikt werd en ging aan de slag, por vabor! De naam cava betekent ‘kelder’ en de mousserende wijn wordt voor 95% gemaakt in Cataluña. Het centrum van de Cava-productie is San Sadurní de Noya in de regio Penedès. Toch is cava niet gebonden aan een bepaalde regio en mag dus in heel Spanje geproduceerd worden.

Succes van cava zijn haar druiven.

De kelders en wijngaarden van het wijngoed van Giro Ribot liggen in Santa Fe een plaats tussen Barcelona en Tarragona, in het hart van de Penedès. Alle 247 hectare wijngaarden hebben zicht op de Middellandse Zee. In het verleden was het wijnbedrijf een distilleerderij voor Spaanse Brandy. Sinds de eeuwwisseling heeft men zich volledig toegelegd op het maken van kwaliteitswijnen en cavas. De druiven zijn hun sleutel tot succes, daarom worden er geen herbiciden gebruikt en een minimum aan pesticiden. Elke van de ‘cava’ druiven heeft zijn eigen ‘functie’; de macabeo zorgt voor frisheid en fruit, parellada geeft mineraliteit en florale tonen terwijl de xarel-lo de wijn van kracht en rondeur voorziet, tot slot geeft de chardonnay de wijn lengte en klasse.

Een deel van de wijngaarden zijn beplant volgens de ‘bush vine’ methode, hierbij laat men de druivenstok groeien als een struik, dus op de natuurlijke wijze en niet de gebruikelijke manier langs gespannen ijzerdraad.

Cava, methode traditionelle

De productie van cava is gelijk aan die in de Champagnestreek; met een tweede gisting op fles. Bij Giro Ribot worden de druiven niet buiten maar in de kelder geperst, waarna de eerste vergisting plaatsvindt op een temperatuur van 13 tot 18ºc.

Dan is er voordat de 2e gisting op fles kan plaatsvinden eerst een koude fermentatie en blending van de diverse druiven tot een cuvee. De 2e gisting duurt minimaal negen maanden maar in de praktijk zijn dat er vaak twaalf. Dan gaan de wijnen in gyropallets en worden de flessen zo geschut dat het gist in de hals van de fles komt (remuage). Zo krijgt de wijn pas zijn uiteindelijke smaak van droog tot zoet bij de liqueur d’expedition en tevens haar definitieve kurk met de vierpuntige ster als kenmerk van een ‘echte’ Cava.


Elke van de ‘cava’ druiven heeft zijn eigen ‘functie’; de macabeo zorgt voor frisheid en fruit, parellada geeft mineraliteit en florale tonen terwijl de xarel-lo de wijn van kracht en rondeur voorziet, tot slot geeft de chardonnay de wijn lengte en klasse.

GIRO RIBOT