Pascal Bellier

Hij volgt de richtregels van Terra Vitis.

Pascal Bellier staat in een lange traditie van wijnboeren. Hij bewerkt op een milieuvriendelijke manier veertig hectare wijnbouw. Dit betekent dat er bij grote uitzondering gebruik gemaakt wordt van insecticiden en pesticiden. Hij volgt de richtregels van Terra Vitis, met als motto: ‘onze wijnen hebben de handtekening van wijnmakers die de natuur en de mensen respecteren en wijnen maken voor uw plezier’.

Landgoed Bellier

Het familie landgoed is gelegen in Vineuil bij Blois, richting chateau Chambord (UNESCO Werelderfgoed en het beroemdste chateau van de Loire). Hier hebben de wijngaarden uitzicht op de naar de westwaarts stromende Loire. De gemiddelde leeftijd van de druivenstokken is slechts twintig jaar, met enkele percelen die ouder zijn. Toch creëert hij met een beplantingsdichtheid van 5.555 stokken per hectaren, een situatie waarbij de druivenstokken bijna letterlijk moeten vechten voor hun plekje in de wijngaard. Dit doen zij door diep te wortelen en zo de voedingstoffen uit de bodem halen. Volgens Pascal is de vitaliteit van de druivenstokken die in de kracht van hun leven zijn essentieel voor zijn te maken kwaliteit. Daarnaast is de variatie aan bodemstructuur zijn andere troef. Grote delen van zijn percelen op de plateaus bestaan uit een dikke laag kalksteen bedekt met klei en kiezels, dit is vooral geschikt voor de rode rassen; pinot noir en gamay. Voor het deel dat meer noordwestelijk ligt en vooral zand met rotsen bevat komen de witte druiven als sauvignon, chardonnay en romorantin beter tot hun recht. De rendementen liggen laag en komen voor rood niet boven de dertig tot maximaal veertig hectoliter per hectare uit voor de witte ligt de opbrengst iets hoger tot maximaal vijftig hectoliter per hectare.

Cheverny

De appellation Cheverny omvat een vierentwintigtal dorpen met een totale oppervlakte van 400 hectare. Vanuit de lucht lijkt het op een mozaïek van wijngaarden die vechten om de beste plaats. Door de omliggende bossen (Blois, Russy en Boulogne) ontstaat er een gunstig microklimaat dat samen met de bodemstructuur de wijn haar specifieke karakter-eigenschappen naar boven haalt. De wijngaarden stammen reeds uit de middeleeuwen, toch was het pas in 1993 dat de AOP toegekend werd. Het is waarschijnlijk een van de onbekendste sub regio’s in het grote geheel van de Vallée de la Loire, en misschien daarom juist het ontdekken waard. De Belgische striptekenaar Hergé, nam het plaatselijke chateau de Cheverny als voorbeeld in zijn strips over Kuifje (Tintin), al heette het in zijn verhalen Kasteel Molensloot.

Onze wijnen hebben de handtekening van wijnmakers die de natuur en de mensen respecteren en wijnen maken voor uw plezier.
Pascal Bellier