Romain Dol - Le Novi

“Romain is een terroir purist, zijn wijngaarden zijn dan ook allemaal gezegend met een fantastische ondergrond.”  

Eigenlijk was het de bedoeling dat zijn neef het familiewijngoed zou overnemen, maar het lot besliste anders. Na zijn studie aan universiteit in Montpellier deed Romain Dol eerst ervaring op in Elzas, Meursault en het Spaanse Priorat, hier leerde hij de betekenis van het woord ‘terroir’, maar ook in New Zeeland en Argentinië ontdekte hij de fijne kneepjes van het vak. Om vervolgens enkele jaren als ‘agent’ voor een handelshuis wijn te verkopen. Totdat in 2012 het bloed kruipt waar het niet gaan kan en hij toch besloot het zevenentwintig hectare grote familie wijngoed in de Luberon over te nemen.

Domaine Le Novi.

Het Domaine Le Novi in het hart van het Parc naturel régional du Luberon, is gesegmenteerd in haar druiventeelt. Het biologisch bewerkte deel is zestien hectare, gelegen op de hellingen van het massief van de Luberon bij het meer van Bonde dat dient als waterreservoir. Een vijftal hectare druiven van lagere kwaliteit en niet biologisch gaat naar de coöperatie, dit zijn veelal merlot, chardonnay en ugni-blanc. Ten slotte is er zes hectare beplant met tafeldruiven die uitsluitend voor consumptie geschikt zijn en verkocht worden aan het grootwinkelbedrijf.

Romain is een terroir purist, zijn wijngaarden zijn dan ook allemaal gezegend met een fantastische ondergrond van marmer, mergelkalk en fossiele zandsteen als basis. Ook is er een bovenlaag met zand en klei, het zogenoemde Safres, om die terroir kwaliteit tot uitdrukking te laten komen, vernoemde hij zijn wijnen naar de verschillende bodemstructuren.

Het middellandse zeeklimaat is hier verweven met een deel bergklimaat, hierdoor is de vegetatietijd langer, zo worden de druiven langzamer dan in de omringende appelaties rijp gemiddeld wel 20 dagen later. Het mozaïek aan bodemstructuren en de invloed van de ligging in combinatie met het langjarig klimaat, vertaalt zich in een enorme uitdrukkingskracht van de druif en in een later stadium de wijn.


Om de terroir kwaliteit tot uitdrukking te laten komen, vernoemde ik onze wijnen naar de verschillende bodemstructuren.

ROMAIN DOL