Sophie & Michael Goëss-Enzenberg - Manincor

“Gezondheid, herstellen van de natuurlijke kringloop, tegengaan van verspilling, inzetten op hergebruik en biodiversiteit bevorderen.”  

Michael, graaf Goëss-Enzenberg en telg uit een zeer oude adellijke Tiroler dynastie, vond nadat hij afstudeerde als oenoloog dat hij zijn wijngoed Manincor uit 1662 moest voorbereiden op de toekomst. Samen met zijn uit Wenen afkomstige vrouw Sophie, wilden zij Manincor (letterlijk hand op het hart) duurzaam exploiteren: herstellen van de natuurlijke kringloop, tegengaan van verspilling, inzetten op hergebruik en biodiversiteit bevorderen. Dit zijn doelen waar een mensenleven mee gemoeid is, maar als eeuwenoud geslacht weten zij als geen ander om de tijd te nemen om hun droom te verwezenlijken.

Manincor wijnen de biodynamie.

Het eerste doel was om de wijngaarden te gaan herplanten met de juiste druivenrassen, vervolgens moest er een nieuw keldercomplex komen (opening 2004) waarna er werd gefocust om de druiven op biodynamische wijze te gaan verbouwen. De Manincor wijnen moesten een afspiegeling van bodem en klimaat zijn waardoor een stukje natuur zo onbeschadigd en puur mogelijk in je glas terecht kwam. Dit allemaal met zo min mogelijk concessies; de druif niet pesten of plagen maar koesteren was het motto. Als bemesting grazen én poepen schapen tussen de rijen druiven. Er zijn kippen die de kevers opeten en verder gebruikt men biodynamische preparaten. Hout voor wijnvaten komt uit eigen bos, de gezaagde planken liggen minimaal drie jaar te drogen voor ze gebruikt mogen worden. In de kelder gebeurt het verplaatsen van de Manincor wijnen via de wet van de zwaartekracht, er zijn geen pompen te vinden. Tenslotte wordt iedere fles met de hand in de doos gelegd. Dat is zorgvuldigheid in optima forma.

Manincor wijnen tranen in de fles.

Sinds enkele jaren brengt gravin Sophie haar ‘acqua vinea nobilis’ op de markt. Geen Manincor wijn, geen drankje maar een schoonheidsproduct. Zij is voorvechtster van de natuurgeneeskunde en vangt de ‘tranen’ van de pas gesnoeide wijnstokken op. De voedingsstoffen die hierin zitten leveren een fantastische huidverzoringsproduct op; Manincosmetisch!


De Manincor wijnen moesten een afspiegeling van bodem en klimaat zijn waardoor een stukje natuur zo onbeschadigd en puur mogelijk in je glas terecht kwam.

MICHAEL MANINCOR