Yannick en Benoît Amirault

“We kennen eigenlijk maar één druif; de cabernet-franc. Toch is deze beperking de grote kracht.”

Het lijkt een beperking maar in Bourgeuil in het Loiregebied, kennen de wijnboeren eigenlijk maar één druif; de cabernet-franc. Toch is deze beperking de grote kracht, er is nauwelijks een andere druif die zich op deze tufstenenbodem met klei beter thuis voelt dan deze rond 1100 afkomstige prachtdruif uit Bordeaux.

De wijnen van de familie Amirault

Vader en zoon Amirault.

Als geen ander is Yannick Amirault in staat om alles uit de bodem en de druif te halen wat er in zit. Op 22-jarige leeftijd nam hij de wijngaard (destijds 3,4 hectare) over van zijn grootvader en zorgde hij ervoor dat de bodem gezond werd zodat de jonge aanplant zich op een natuurlijke wijze kon ontwikkelen. Samen met zoon Benoît bewerkt hij momenteel 19 hectare, verdeeld over meer dan 25 percelen. Sinds 2009 werken ze 100% biologisch. Het filtreren en klaren van de wijnen beschouwen zij als ‘uitkleden van de wijn’, dus gebeurt dat niet. Ze werken puur op gevoel en wat de natuur hen jaar in jaar uit voorschotelt.

Vinificatie en smaakontwikkeling

Alleen de perfecte rijpe druiven worden handmatig geoogst. Na de kneuzing vindt de inweking van de schillen en het sap plaats. Vervolgens de vergisting gedurende drie tot zes weken. Hierbij wordt de ‘pigeage’, het onderdompelen van de hoed (schillen die boven komen drijven), veelvuldig toegepast. Daarna rijpt de jonge wijn maximaal anderhalf jaar in demi-muid, vaten met inhoud van 600 liter. Er wordt geen filtering toegepast, hierdoor krijg je als liefhebber een maximum aan kwaliteit en smaak. Die doet denken aan zwarte bessen, aardbeien en vanille. In de mond ervaar je vlezige tannines en een hint van kruiden gevat in een krachtige, volle smaak. De zuren geven daarbij veel levendigheid. Het is een intrigerende, gespierde wijn met veel materie.


In de mond ervaar je vlezige tannines en een hint van kruiden gevat in een krachtige, volle smaak. De zuren geven daarbij veel levendigheid. Het is een intrigerende, gespierde wijn met veel materie.

YANNICK AMIRAULT