Familie Weinmann

“Biodynamische wijn van Weinmann.”  

Rheinhessen is met 26 duizend hectare wijnbouw het grootste wijnbouwgebied van Duitsland, lang noemde men het vanwege de hoge opbrengsten de ‘wijnschuur van Duitsland’. Op dit moment is er een generatie jonge wijnboeren die wijnen maken van zeer hoge kwaliteit, bovendien kent het gebied verhoudingsgewijs de meeste bio-wijnboeren.

Vader Hubertus en de zonen Theo (Theodor) en Paul (Paulus) bewerken als team Weinmann de 30 hectare wijn nam bouw in het Rheinhessische heuvelland overtuigd biodynamisch.

Het wijngoed bleef de naam Neumer houden maar de wijnen werden onder de naam Weinmann verkocht.

In 1991 nam Lucia Neumer samen met haar man Hubertus Weinmann het bedrijf van haar ouders over en ontstond de grote naamsverwarring. Het wijngoed bleef de naam Neumer houden maar de wijnen werden onder de naam Weinmann verkocht, ja je moet wat hé!

Hubertus eerste daad na de overname was om alle activiteiten om te zetten naar biologische wijnbouw. Hij wilde evenwicht brengen tussen schadelijke en nuttige insecten, de vruchtbaarheid van de bodem verhogen én behouden maar ook het grondwater niet verder belasten met insecticiden en pesticiden.

De percelen zijn verdeeld over drie gemeenten: Gau Oderheim, Uelversheim en Henzheim. Naast de traditionele druivenrassen als riesling en silvaner bestaat er een voorliefde voor pinot noir en chardonnay. Zij zijn altijd op zoek om de kwaliteit te verhogen maar ook de markt voor biologische wijnen te promoten. Zo nauwgezet en gedetailleerd er in de wijngaarden gewerkt wordt, zo weinig wordt er ingegrepen in de wijnkelder, Hubertus noemt dit: “het gecontroleerde nietsdoen”.

Door ruime investeringen in gebouwen is er plaats voor toekomstige uitbreiding. Sinds 2009 heeft hij de vinificatie voor wijnboeren die biologisch druiven verbouwen maar te klein zijn om zelf wijn te maken op zich genomen. Deze wijnen worden apart verkocht onder de naam; Weinmann Organics.

Nadat in 2012 de Vegan Society England hen het logo van veganistische wijnbouw heeft toegekend werd er in 2017 begonnen met het omzetten van biologisch werken naar biodynamische wijnbouw. Hiermee willen ze door de natuurlijke cyclus van werk en rust meer oorspronkelijkheid van het terroir, bodem en druif naar boven halen, om zo hun wijnen meer uitdrukkingskracht te geven.


Ik wil evenwicht brengen tussen schadelijke en nuttige insecten, de vruchtbaarheid van de bodem verhogen én behouden maar ook het grondwater niet verder belasten met insecticiden en pesticiden.

HUBERTUS WEINMANN