Alcoholvrije wijnen

Alcohol vrije wijnen

Er zijn verschillende manieren om een alcoholvrije wijn te maken. Veelal worden de druiven vroeger geoogst dan gewoon, dan is het suikergehalte nog laag wat de wijn direct een lager alcoholpercentage geeft. De most wordt vergist op temperatuur van 30° C voor een goede extractie en kleur, waarna de alcohol uit de wijn gehaald wordt. Je drinkt dus gedealcoholiseerde wijn.

Hoe wordt wijn een alcoholvrije wijn?

Het verwijderen van de alcohol vindt plaats op een uiterst delicate wijze. In een vacuüm (luchtvrije ruimte) worden de wijnen verwarmd tot slechts 28° C. Al bij deze lage temperatuur is het mogelijk om zelfs vluchtige aromastoffen te behouden die anders verloren zouden gaan bij het proces van alcoholvrije wijn. Deze procedure wordt uitgevoerd in een paar minuten en is daarom zeer effectief. De gebruikte apparatuur is volledig computergestuurd en zorgt daarom voor een optimale en correcte afname van de alcohol. Gemiddeld heeft alcoholvrije wijn een restalcohol tot 0,2%, ruim onder de voorgeschreven waarden van 0,5%. Zulke kleine sporen van alcohol bevinden zich ook in veel gegiste sappen als druiven-, sinaasappel- of tomatensap. Zelfs in brood en zuurkool kan alcohol zitten tussen de 0,2-0,4%.

Er is inmiddels nog een nieuwe manier bekent om na het verwijderen van alcohol een lekkere wijn te behouden. Deze methode noemen we de osmose inverse (omgekeerde osmose). Hierbij wordt de wijn door een membraan gevoerd, dat water en veel andere smaakstoffen wel, maar alcohol niet laat passeren. Hierdoor houd je alcoholvrije wijn over, dat echt naar wijn smaakt. Dit proces wordt vooral in Duitsland toegepast, vandaar dat alcoholvrije wijn uit Duitsland (bijna) even lekker is als wijn met alcohol.

Hierbij wordt de wijn door een membraan gevoerd, dat water en veel andere smaakstoffen wel, maar alcohol niet laat passeren.

Bert Horstman