Asperges & wijn…

Welke wijn is de perfecte combinatie met asperges?

Ieder voorjaar verheugen ik me op de eerste asperges. Het is bijna net zo’n traditie als de nieuwe haring, aardbei en het eerste kievitsei. Je kijkt er naar uit en plotseling zijn ze er volop. Deze koningin onder de groenten laat zich heerlijk en vooral makkelijk combineren, dus op de vraag welke wijn bij asperges past is: bijna alles behalve…

Wij zeggen gewoon doen!

Alle gekheid op een stokje, het combineren van wijn bij asperges vraagt een beetje gezond verstand. Het maakt nogal uit of de asperge groen of wit is. Door de tannine structuur van rode wijn past deze wel bij groene maar veel minder bij witte asperges.

Door de grote verfijning in smaak, is het verstandig om de andere ingrediënten die bij de asperges geserveerd worden niet te uitbundig te laten zijn. Traditioneel worden wijn bij asperges, begeleid door gekookte ham, ei en aardappelen met een hollandaisesaus. Maar ook zalm al dan niet gerookt of gewoon een andere niet te heftige vis is prima. Hierbij passen droge witte wijnen, een beetje bloemig maar vooral fris en sappig want het is voorjaar, zoals; Rueda, Loire, Moezel of een Soave, het kan allemaal. Wat niet kan is een wijn die wat houtopvoeding gekregen heeft deze zal de asperge overtroeven in smaakgehalte. Wil je wel rode wijn bij asperges drinken neem dan een jonge Beaujolais of Valpolicella en drink die dan op een graad of vijftien. Maar luister vooral naar je gevoel het is lente, dus alles mag wat licht, fris en fruitig is maar nooit vermoeiend. Dan geniet je van je wijn bij asperges.

Wijn bij asperges & gezondheid.

Wanneer je een wijn bij een gerecht zoekt, in dit geval wijn bij asperges moet je eerst iets weten over het gerecht. Asperge is een groente die als een lange stengel onder een hele grote molshoop groeit en zich een weg naar buiten probeert te werken. Zolang hij onder de aarde blijft is de kleur wit, zodra hij zijn kop boven de grond steekt verkleurt hij van paars tot groen.

De zachte, lichte zoete, zwoele smaak (neutraal, vreselijk woord maar a la) laat de asperges makkelijk combineren met wijn. Bovendien heeft dit witte goud zoals de asperge ook wel genoemd wordt tal van positieve bijwerkingen. Vitamines A, C & E, foliumzuur (voor een mooie huid), glutathione (antioxidant) en asparagine (stimuleert de nierfunctie). Verder is het bloedzuiverend, bloeddrukverlagend en stimuleert het de leverfunctie.

Hè, hè, komen we eindelijk uit bij de wijn. Want met zo’n gezondheidsbom kunnen we lekker een extra glas witte Elzas drinken, bij voorkeur de pinot blanc/auxerrois van Antoine Stoffel. Wel een veilige keuze, maar altijd smaakvol en daar gaat het toch uiteindelijk om?!

Bert Horstman