Biologische, biodynamische en vegan wijn, wat is dat?

Biologische wijn

Sinds 2012 is biologische wijn gedefinieerd als; wijn gemaakt van biologische geteelde druiven. Hiermee wordt bedoeld dat er geen insecticiden, gewasbeschermingsmiddelen en geen kunstmest toegevoegd wordt. Dus geen gerommel meer in wijngaard en kelder. Je herkent een biologische wijn aan het logo dat een groen blaadje in de vorm van de Europese vlag voorstelt.

Biologisch

Demeter

Vegan

De biologisch-dynamische werkwijze

De biologisch-dynamische werkwijze is in beginsel hetzelfde, maar houdt daarnaast ook rekening met de invloed van de kosmos (sterren, maan, planeten) op de plantengroei en de sapstromen in de druivenstok. Dit gebeurt in combinatie met preparaten van kruiden die in verdunde vorm toegevoegd worden aan de plant en zorgen dat zowel de plant als de bodem gezond blijft. Op deze manier worden de natuurkrachten in de bodem gestimuleerd. Deze manier van werken is ontwikkeld door Rudolf Steiner en is onderdeel van de Antroposofie. Het is tevens zijn handelsmerk en levenswerk geworden. Het Demeter keurmerk wordt samen gebruikt met het Europese logo voor biologische wijn.

Vegan wijn

Wijn wordt gemaakt van druiven, fruit dus en kan als vegetarisch of vegan betiteld worden. Toch is het niet vanzelfsprekend dat de wijn ook zo genoemd mag worden. Tijdens het laatste proces van wijnbereiding worden wijnen helder gemaakt (geklaart), dit gebeurt vaak met dierlijke producten. Die weliswaar niet in de wijn achterblijven maar er dus wel voor worden gebruikt en dat willen de veganisten niet. Gelukkig zijn er alternatieven. Dus wanneer je zeker wilt zijn van je zaak kijk je naar het vegan logo op het etiket.

Vin naturel

Vin naturel zijn wijnen waaraan tijdens het wijnmaken niets is toegevoegd of verwijderd is. Er is in het geheel niet ingegrepen in proces van druif tot wijn. Dit noemen de voorstanders dan ook de puurste vorm van wijn. Een vin naturel is dan ook altijd veganproof. Het belangrijkste kenmerk voor de consument is dat er dus ook geen SO2 (zwavel) aan de wijn is toegevoegd. Wel bevat ook een vin naturel altijd een klein beetje zwavel dat tijdens de vinificatie ontstaan is.

Het keurmerk Terra Vitis

Dit ‘keurmerk’ is misschien wel de lastigste van allemaal. Eigenlijk de voorloper van de biologische wijnbouw toen deze nog niet goed gedefinieerd was. Zij hadden in tegenstelling tot die groep al lang voorschriften voor het beperken van kunstmest en landbouwgif. Ook was er in het zogenoemde Cahier des Charges reeds vastgelegd dat er ook tijdens de vinificatie in de kelder volgens de biologische voorschriften gehandeld moest worden. Dit allemaal werd door Terra Vitis gecontroleerd. Wel was er een ontsnappingsroute. Volgens hen die bovengenoemd filosofieën aanhangen is dit hypocriet, maar zorgt bij slechte oogstomstandigheden of andere problemen dat zij een doordachte hoeveelheid van de verboden stoffen zouden kunnen en mogen gebruiken om hun oogst, en inkomen te redden. Dit noemt met dan ook de beredeneerde methode (culture raisonée).

Vin naturel

Terra Vitis