De favoriete wijn van Toon…..

De favoriete wijn in de herfst van Toon…

Elk seizoen kent zijn favorieten in wijn en gerecht. Toch hebben de laatste maanden van het jaar iets speciaals. Wanneer we het in huis weer ‘gezellig’ maken, passen onze smaakpapillen zich aan de veranderingen die de natuur ons biedt.

Toon Heisterkamp heeft volgens eigen zeggen een passie voor rode wijn.

Toon Heisterkamp heeft volgens eigen zeggen een passie voor rode wijn. “Natuurlijk kun je het hele jaar door genieten van een glas rode wijn” zegt hij. Van licht en fruitig tot vol en robuust. Maar wanneer de bladeren verkleuren, de avonden langer worden, de winterjas weer uit de kast gehaald wordt, veranderd zijn menukaart. Het najaar is voor hem een jaarlijks culinair gastronomisch hoogtepunt. Het is bijna ondoenlijk om een keuze te maken uit het aanbod van wilde eenden, hazen, fazanten, reeën en wilde zwijnen. Dit zijn de ingrediënten voor een herfstige zondagse maaltijd bij de open haard. Dan is een stoer glas rode wijn een gewaardeerde combinatie aldus Toon.

Zo heeft elk feestje zijn eigen slingers!

De keuken geurt naar kruidnagel, paddenstoelen en stoofpotten. De belangrijkste stoofpot in het najaar is natuurlijk de wildpeper. Dit gerecht heeft niets met peper te maken hoewel een aantal peperkorrels bij het marineren van het vlees een goede toevoeging is. Je kunt wildpeper maken van een aantal verschillende wildsoorten. Maak je het alleen van haas, dan noem je het hazenpeper. Het gemarineerde en doorstoofde vlees met vaak kool als bijlage is een vulkaan aan smaken. Daarom denkt Toon al snel aan wijnen met een licht boers of aards karakter. Zo is de Cairanne van Laure Couturier aromatisch, gul en vol van smaak. Daarentegen is de Ventoux Armonia van domaine la Camarette juist lekker boers, krachtig en kruidig. Maar een ‘wildgerecht’ kan ook zeer elegant zijn. Bij een reerug met kastanje puree drinkt hij graag een wat subtielere wijn zoals de Siciliaanse Cerasuolo di Vittoria van COS.

Zo heeft elk feestje zijn eigen slingers!

Toon Heisterkamp