De stille genieters uit Italië.

De stille genieters uit Italië.

We hoeven niemand uit te leggen dat Italië een ongekende wijnhistorie heeft en nog altijd stevig in haar zetel zit als één van de belangrijkste wijnlanden ter wereld. We drinken graag stoer Italiaans rood uit Valpolicella en adoreren de zogenaamde ‘Super-Tuscans’; met opzet gedeclasseerde wijnen omdat de wijnboer er niet-inheemse druiven in verwerkt. Maar juist van die relatief onbekende, inheemse druiven worden magnifieke wijnen gemaakt!

De top 3 van Niels

Met Saladini Pilastri’s Falerio uit de Marken treffen we direct de jackpot; een inheemse blend van passerina, pecorino en trebbiano. Rond smakend, fris en romig; denk aan een goede pinot gris uit de Elzas.

Op Sicilië is het keur aan inheemse druivensoorten wat ingetogener. Hier maakt men bij de Abdij van Santa Anastasia bijvoorbeeld een gave grillo; een spits, floraal samenspel waarbij een bouquet van sappige mandarijntjes en wat salie een absolute hoofdrol speelt.

Tot slot de fruliano van het fraaie familiebedrijf La Tunella uit Friuli-Venezia-Guilia. De wijn is aromatisch, rond en levendig fris. De lange afdronk wordt besloten met een zacht bittertje. Een wijn zonder grote mond, maar wel boordenvol karakter.

Kortom, genoeg te ontdekken wanneer je moedig genoeg bent om van de gebaande paden te wijken. Onze suggesties zullen hoe dan ook niet teleur stellen. Salute!