Januari en februari (soms al wel in december) wordt er veelal begonnen met het snoeien (tailler), dit werk gaat ook door als het vriest of als er sneeuw ligt. Ook worden overgebleven twijgen van de oogst verbrand (sarmentage).
In maart, zodra het kan wordt er voorzichtig geploegd (labourer) in de wijngaard om de bodem los te maken (na de rust in de winter) zodat zuurstof naar de wortels kan.
April is de maand dat de wijngaard ‘netjes’ wordt gemaakt. Het dode snoeihout wordt verzameld en verbrand. De twijgen worden langs de ijzeren draden gebonden om de plant te leiden (pallisage). Eventueel kunnen jonge druivenplanten gepoot worden. Hopelijk blijft de bloei nog wat uit, want hagel en nachtvorst liggen nog steeds op de loer.
Mei blijft een van de spannendste maanden want ook nu kan vorst nog steeds grote schade aanbrengen, eventueel worden kachels bij koude nachten in de wijngaard gezet. Om de tien dagen worden uitlopers afgesneden (met name aan de voet van de plant) om de sapstroom te bevorderen. De bloei komt op gang.
In juni loopt de temperatuur sterk op en worden de ranken na de bloei uitgedund.
Juli en augustus zijn de maanden van onkruid wieden en de plant beschermen tegen meeldouw. Dit zijn ook de periode van de ‘vendange vert’. Hierbij knipt men de groene druiven weg om zo de kwaliteit van de overige druiven te verbeteren.
September is van oudsher de oogstmaand, toch wordt er steeds vaker al in derde of vierde week van augustus begonnen met oogsten, zeker in Spanje en Zuid-Frankrijk.
In oktober worden de laatste druiven geoogst met uitzondering van de extreem late oogsten en de ijswijn (voor deze laatste wijn moet het natuurlijk wel eerst vriezen).
In november wordt de wijngaard langzaamaan al weer winterklaar gemaakt. De druiven die zijn blijven hangen mogen door het personeel voor eigen gebruikt geplukt worden.
In december wordt er geproefd van de binnengehaalde oogst en begint de wijnboer al weer te denken wanneer zijn snoeiwerkzaamheden gaan beginnen. Als eerste werkje, voor de winter invalt, gaat hij in de wijngaard de aarde rond de stok ophopen (buttage), dit om de wortels te beschermen tegen de vrieskou. Voilà, het jaar is rond en alles begint opnieuw!