Mosselen & wijn…

Met welke wijn combineer én kook jij mosselen?

Wij serveren ze vaak met wit (stok)brood, frites, saus naar keuze en natuurlijk met een sappig frisse niet al te uitgesproken wijn; vaak een pinot blanc, maar ook picpoul of een sylvaner kan heel goed. Naast de mens zijn ook watervogels grote liefhebbers van mosselen en daardoor concurrent.

In Zeeuws-Vlaanderen bestaat een echt mosseldorp; Philippine hier zijn diverse mosselrestaurants en als eerbetoon aan de mossel is er een enorm monument te vinden.

De wijn die gedronken wordt bij mosselen is vaak ook de wijn die bij het koken van de mossel gebruikt wordt. Als ik een mossel was dan zou ik het wel weten, ik wilde alleen in een Heisterkamp wijn gekookt worden! 😉

Mosselen koken
  1. Spoel de mosselen af en verwijder de kapotte of geopende schelpen.
  2. Snijd de uien en peterselie fijn. Verhit de olie in een (mossel) pan met verhoogd deksel. Fruit de gesnipperde uien en voeg vervolgens de gehakte peterselie toe en laat dit 3 minuten zachtjes sudderen.
  3. Blus vervolgens af met een witte wijn en voeg de pan tot driekwart vol met mosselen. Kook de pan met deksel op circa 5 tot 8 minuten op hoog vuur gaar. Schud de pan regelmatig om, zo tik je de schelpen voorzichtig open.

Ingrediënten:

  • Mosselen
  • Witte wijn
  • Gesnipperde peterselie
  • Ui
  • Peper
Over mosselen

De eetbare mossel zoals wij die kennen; Mytilus edulis, gaat als tweekleppig weekdier door het leven. Het schelpdiertje bevat vooral veel eiwitten, mineralen, vitaminen maar ook fosfor, ijzer en jodium.
Lang dacht men dat het mosselseizoen afhankelijk was van de ‘R’ in de maand. Maar gelukkig is het seizoen opgerekt en kunnen we er nu van genieten vanaf half juli tot half april.

De mossel die wij eten zijn meestal gekweekt en kwam lange tijd alleen uit Zeeland. Maar toen in 1950 een parasiet de gehele mosselcultuur aantastte werd er onder andere in de Waddenzee, door middel van mosselzaad en halfwasmosselen, gekweekt met dank aan de Zeeuwen. Inmiddels is ook De Honds Bossche Zeewering, de pier van IJmuiden en Hoek van Holland een belangrijke kweekvijver voor mosselen.

Toch wordt vaak van Zeeuwse mosselen gesproken omdat voor consumptie de mosselen in de Oosterschelde verwaterd worden. Dan worden ze van hun zandresten ontdaan en krijgen zo een ‘Zeeuwse’ opfrisbeurt.

Er bestaan een aantal gewichtsklassen oplopend in kwaliteit zijn dat Extra, Super, Imperiaal Jumbo en Goudmerk.

De wijn die gedronken wordt is vaak ook de wijn die bij het koken van de mosselen gebruikt wordt, als ik een mossel was dan zou ik het wel weten, ik wilde alleen in een Heisterkamp wijn gekookt worden! 😉

Bert Horstman