Oui Oui Chablis

Chardonnay uit Chablis

Chardonnay. Een kameleon die zich in vele wijngedaanten laat zien, van staal-strak tot mollig. Dit is afhankelijk van het terroir, klimaat en de keuzes van de wijnboer. In de wijn-walhalla van de Bourgogne, waar deze druif al eeuwen lang een thuiswedstrijd speelt, verschillen de chardonnay wijnen per kilometer. Soms zelfs per honderd meter, zo ook in Chablis. De klassieke wijnstreek uit het noorden van de Bourgogne.

Premier Cru: “Fourchaume”.

Qua afstand ligt Chablis dichter bij Champagne dan bij de rest van de Bourgogne. Het is er tevens een stuk koeler en natter dan in de rest van de Bourgogne. De streek kent een uniek terroir: “kimmeridge”. Kimmeridge is een bodem die bestaat uit klei, kalk en fossiele schelpdieren. Net als in de rest van de Bourgogne geldt een strenge hiërarchie aan beschermde oorsprongsbenamingen: Petit Chablis AOP, Chablis AOP, Premier (1er) Cru Chablis AOP en Grand Cru Chablis.

Wij zoomen in op een Premier Cru: “Fourchaume”. Een streek zo’n acht kilometer van de stad Chablis. Daar wijdt Francis Boudin van Domaine de Chantemerle zijn leven aan terroir, klimaat en traditie om een optimaal resultaat te behalen in deze lastige streek. Francis had tot voor kort geen website (te veel gedoe) en stapt het allerliefst nog zelf op de Citroën tractor om zijn terroir van 17 hectare tellende zuidelijk gelegen wijngaarden onder zijn laarzen te voelen. Daar steekt hij het liefst zijn handen flink uit de mouwen en hij zal ook wel moeten, want Koning Winter is streng in Chablis. Het is bijna elk jaar weer een episch gevecht om de opbrengst veilig te stellen.

Hard werken wordt beloond. Zijn Premier Cru Chablis Fourchaume is een spat zuivere wijn van hoog niveau waarin nuances als groene appels, krijt en winterochtend-nevel een decadente hoofdrol spelen. Echt een complexe, meeslepende wijn met een feestelijke finale.

Kwaliteit boven kwantiteit

Eet en drink met mate, maar een bescheiden advies van mijn kant: kies voor kwaliteit. Kwaliteit boven kwantiteit, een goed voornemen voor het nieuwe jaar. Bezoek uw visboer en neem eens een oester of twee mee. Snijdt dunne plakjes verse, smaakvolle vis of sloof je uit met het pocheren van tarbot met beurre blanc. Maak het feest af door er een glas Premier Cru Chablis Fourchaume van Francis bij te schenken. Hij heeft er zo hartstochtelijk voor geknokt.

– Geschreven door Niels Paus