Top 5 heerlijke Paaswijnen

Welke wijn gaat het worden met pasen?

Van oudsher bottelen veel wijnboeren hun laatste oogst vlak voor Pasen. Er zijn natuurlijk ook diverse wijnen die al eerder op de markt gebracht worden maar met Pasen is er net als met het terrasseizoen een soort van startsein, dan breekt het voorjaar echt los. Voorjaarsweer of niet we proosten met de jongste oogst op het ontluiken van de natuur en bijbehorende rituelen.

Dus bij een belegde Matses drinken we graag een sappige Picpoul de Pinet Mare Nostrum of de verrassende grüner veltliner Niederösterreich van Ludwig Hiedler. Maar ook een heerlijke sappige rosé van Domaine Boyer of Notorius Pink van vader en zoon Pugibet (ook lekker laag in alcohol) zullen het prima doen. Omdat Pasen de deur opent naar de lente, vind ik dat alle witte en rosé wijnen van 2019; die fris, sappig, fruitig, levendig, plezierig, bloemig, speels maar bovenal lekker zijn in aanmerking komen voor de titel ‘Paaswijn’!

Maar wat zijn nu precies paasgerechten?

Tijdens het Paasfeest wordt er naast eieren in diverse gedaanten, paasbrood mét spijs en noten, (ingrediënten die zich moeilijk met wijn laten combineren) vaak Matses (plat brood dat niet gerezen is, en daardoor lijkt op een cracker) gegeten. Dit Joodse brood bevat géén zout, géén suiker, géén conserveermiddelen, géén kleurstoffen, géén smaakstoffen, enzovoort. Eigenlijk bevat het niks en daarom kun je met zo’n Matse (of Matze) veel meer combineren dan de gebruikelijke roomboter en suiker.

Wanneer je de Paaslunch serveert is het bijna onbegrensd waarmee u de Matse kunt beleggen; gerookte vis (zalm), garnalen, krab en paling (paling is dan wel niet Koosjer maar vooruit) charcuterie, salades, gegrilde groenten, bij een kop soep maar dan wel roomboter erop, paté, diverse kazen, etc. Je kunt er zelfs een soort van koude pizza/flamkuchen van maken met room, spekjes, tomaten etc. etc. Dan begrijpen we ineens hoe eenvoudig het is om een passende wijn te vinden.

Pasen is het christelijke feest dat gevierd wordt na de eerste volle maan in het voorjaar. Omdat het dus een kerkelijke gebeurtenis is kom je al snel uit bij de miswijn. Dit type wijn is van oorsprong rood maar mag gelukkig vandaag de dag ook wit zijn, wel heeft het als voorwaarde dat het 14% alcohol moet bevatten. Witte wijn heeft dan wel weer iets voorjaarsachtigs wat bij Pasen past, maar 14% alcohol weer niet. De witte wijn heeft overigens nog een bijzonder kenmerk, het moet wel gemaakt zijn van rode druiven (vanwege het bloed van Jezus) je zou dus kunnen zeggen dat hier al vroeg sprake was van ‘orange-wine’ (witte wijn gemaakt als rode wijn). Ach zo zie je maar dat het verleden nooit ver weg is wat betreft nieuwe ontwikkelingen in de wijnwereld.

De witte wijn heeft overigens nog een bijzonder kenmerk, het moet wel gemaakt zijn van rode druiven vanwege het bloed van Jezus.

Bert Horstman